Értékes fémek

A nemesfémek olyan fémek, amelyek ellenállnak a korróziónak és a nedves levegő oxidáló hatásának. A nemesfémek ára – többnyire a földkéregbeli ritka előfordulásuk következtében – jellemzően magas.

A nemesfémek a mellett, hogy kémiai elemek, azon belül a ritka fémek egyik csoportja, amelyek nagy (gazdasági) értékkel bírnak. Kémiai szempontból kevésbé reaktívak / reakcióképesek mint a többi elem. Fényesebbek, csillogóbb hatásúak, puhábbak vagy képlékenyebbek, könnyebben alakíthatóak. Magasabb az olvadáspontjuk más fémekhez képest. Történelmileg a nemesfémek pénzként (mint valuta) bírtak nagy jelentőséggel, napjainkban azonban már leginkább befektetési és ipari árucikként jelentősek.

Az arany az egyik legkedveltebb nemesfém és a második legjobb villamosvezeték, ezért is alkalmas áramkörök, alaplapok készítésére. Az aranynak az elektromos kütyükről való leválasztása egyelőre ugyan kémiai eljárással zajlik, de a Truecost* tanulmányából az is kiderül, hogy az újrahasznosítás még így is 99%-kal környezetkímélőbb, mint a bányászatból való kinyerés. Egy tonna használt alaplap 800-szor több aranyat tartalmaz, mint egy tonna aranyérc. Az e-hulladékot hasznosító üzemekben a rezet használják az arany, az ezüst, a palládium, a platina és a ródium kinyerésére, továbbá az ólmot a bizmut, az indium, a szelén és a tellúr kivonására.

Cégünk minden újrafelhasználható nemesfémet kivon az e-hulladékokból és tisztításuk után, újra forgalomba hozza azokat.

Curs aur pe ultima saptamana