NEMZETI PROJEKTEK

A fémhasznosítási technológia végrehajtása az automatikai katalizátorokban tartalmazott lemez csoportból

 

Pénzügyi szerződés száma

33PTE din 27/05/2020

Az UEFISCDI által finanszírozott – 2. program – A román gazdaság versenyképességének növelése a KFI-vel – 2.1. Alprogram – Versenyképesség kutatás, fejlesztés és innováció révén – Átutalás a gazdasági szereplőhöz

Projekt értéke

(teljes / állami költségvetés)
1.415.800,00 / 1.189.000,00

Projekt időtartama

24 hónap

Partnerek

Union CO SRL
ITIM

Absztract

A környezetvédelem növekvő tudatosságával a veszélyes hulladékok bármilyen formájának ártalmatlanítása az ipari szektor számára komoly aggodalomra ad okot. A nemesfémek hasznosítása sikeresen megvalósítható a másodlagos nyersanyagforrásnak tekintett hulladékból. A nemesfémeket széles körben alkalmazzák, mind az elektronikus és kommunikációs berendezésekben, mind az űrhajók és sugárhajtóművek motorjaiban, mind a mobiltelefonokban vagy katalizátorokban. Az autóipari katalizátorokban található platinafém-visszanyerési technológia (AUTOCAT) megvalósítása című projekt a 3. területre vonatkozik. Öko-nanotechnológiák és fejlett anyagok, 3.2 Környezetvédelmi technológiák, mivel a projekt eredményei egy technológiában valósulnak meg, amely által autókatalizátorok kerülnek teljesen újrafeldolgozásra, így hozzájárulva a környezetszennyezés csökkentéséhez. A projekt célja a nemesfémeket tartalmazó hulladékok újrahasznosításának kiterjesztése a platina csoportra, azok kivonása és újrahasznosítása a vegyiparban.

Felek
Union CO koordinátorok
NévPozíció a projektben
Dezso TiborProjekt menedzser
Nagy ZoltanVegyészmérnök
Mate PeterKutató
Bors Tihamer ElodTechnikus
P1 partnerek
NévFelelős partner
Socaci CrinaKutató
Voica CezaraKutató
Dan MonicaKutató
Mihet MariaKutató
Turza AlexandruPhD
Cosma DragosPhD
Oltean SorinTechnikus
Célok

A fő cél a platina csoportból származó nemesfémek kinyerési képességének bővítése az autóipar különböző katalizátoraiból. A kitűzött cél elérése érdekében a következő másodlagos célokat kell figyelembe venni:
O1. A kémiai laboratóriumi technológia optimalizálása
O2. A laboratóriumi technológia adaptálása és átadása a meglévő technológiához
O3. A kapott nemesfémek tisztításának optimalizálása